virtual reality.jpg

ARCHI-TECH

Hoe kan je als architect de openbare en private ruimte visualiseren met behulp van virtual reality, 3D-scanning en augmented reality? Kom het te weten tijdens 5 sessies in Antwerpen (AP Hogeschool Antwerpen). Deelnameprijs: 630 euro excl. btw.

OVER

Als architect visualiseer je de openbare en private ruimte. Om soms complexe en abstracte zaken op een duidelijke manier te kunnen voorstellen, kunnen virtual & augmented reality een oplossing bieden. Bovendien kan innovatieve technologie – zoals 3D-scanning, artifical intelligence (AI), sensoren en parametrisch ontwerpen – faciliteren in een optimale workflow en in het slimmer maken van gebouwen. 


Tijdens 5 sessies in samenwerking met het Immersive Lab* van AP Hogeschool Antwerpen kom je o.a. te weten waarvoor 3D-scanning interessant kan zijn, wat de mogelijkheden zijn met virtual reality en hoe deze technologieën bv. de energieregulering van gebouwen kunnen optimaliseren. Hoe BIM-compatibel is 3D-scanning of virtual reality? Wat kan een parametrisch ontwerp automatiseren in het ontwerpproces? Hoe kan je je architectenbureau klaarstomen voor deze technologieën? 


*Het Immersive Lab is een expertisecentrum rond VR, AR en 3D-scanning dat door praktijkgericht onderzoek o.a. onmiddellijk toepasbare tools ontwikkelt. Tijdens de sessies kan je in het Immersive Lab verschillende toepassingen uittesten.

VOOR WIE?

Ben je architect, interieurarchitect of BIM-verantwoordelijke en wil je je verdiepen in bovenstaande technieken? Schrijf je dan snel in! Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers. Inschrijven kan tot 30 juni, na deze datum worden de inschrijvingen afgesloten.

LOCATIE

Antwerpen  |  Immersive Lab (Campus Spoor Noord AP Hogeschool): Noorderplaats 2

TIMING 

5 maandelijkse sessies van september t.e.m. december. Timing van iedere sessie:

18u30  |  Ontvangst met broodjesmaaltijd 
19u00  |  Start sessie 
21u30  | Netwerkmoment 
22u30  |  Einde 

AGENDA 2022

3D-SCANNINGTECHNIEKEN

13/09 Antwerpen

Welke soorten 3D-scanningtechnieken en tools (drones) bestaan er en wat zijn de voordelen en de beperkingen (bv. de mate van nauwkeurigheid)? Welke 3D-scanners en licenties heb je nodig in welke omstandigheden (zoals glaspartijen, zonlicht)? Hoe een 3D-scan (puntenwolk of point cloud) omzetten naar een BIM-model? Voor welke toepassingen zijn 3D-scans relevant? Denk aan bouwwerven en VR-trainingen, maar ook erfgoed en vastgoed. Geïllustreerd met praktijkvoorbeelden voor exterieur en interieur. 

Door Kristof Overdulve (AP Hogeschool Antwerpen) en dr. Jouke Verlinden (Universiteit Antwerpen)

VIRTUELE WERELDEN

4/10 Antwerpen

Virtuele werelden kunnen interessant zijn om klanten een 3D-maquette of 3D-ontwerp virtueel te laten ontdekken. Wat zijn de voor- en nadelen? Virtual reality biedt ook interessante functionaliteiten voor (interieur)architecten: kleuren aanpassen, lichtinval simuleren. Dergelijke simulatoren bestaan al voor online tools, maar kunnen ook in virtual reality ervaren worden. Hoe kan een BIM-model integreren in virtual reality? Hoe koppelen met GIS-databanken? Kan een 3D-scan een plaatsbeschrijving vervangen? En hoe kan een 3D-printer ingezet worden? 

Door Lowie Spriet en Kristof Overdulve (AP Hogeschool Antwerpen)

SENSIBILISERING VIA VIRTUAL & AUGMENTED REALITY

25/10 Antwerpen

Hoe kan men virtual & augmented reality inzetten om mensen te motiveren tot gedragsverandering rond stads- en plattelandsontwikkeling (zoals kleiner en duurzamer wonen)? Welke immersieve tools zijn relevant voor architecten? Denk aan VR- en AR-brillen, Immersive Cube of Immersive Rooms (projection mapping van CAD-modellen of 360°-opnames). Hoe kan dit ingezet worden voor participatieve projecten van steden en gemeenten? Welke effecten kunnen immersieve media hebben op gedragsverandering van buurtbewoners? Hoe metaverse inzetten om de workflow te optimaliseren en gebouw virtueel op te leveren? 

Door dr. Laura Herrewijn en dr. Silvia Van Aken (AP Hogeschool Antwerpen)

THE SMART BUILDING

22/11 Antwerpen

Hoe de energieregulering van gebouwen in kaart brengen en optimaliseren? Denk aan een digital twin (digitale kopie van een gebouw) waarbij statische informatie (BIM) gecombineerd wordt met realtime sensordata. Kunnen technische installaties (zoals verlichting, ramen of alarm) aangestuurd worden via virtual reality en artificial intelligence? Hoe verlopen deze data-analyses voor bedrijven en particulieren (luxevilla’s waar remote en data gecombineerd worden)? Wat is smart contracting? Wat is nu al haalbaar en wat op langere termijn? Wat zijn de gevolgen voor cybersecurity? 

Door dr. Michaël Peeters (AP Hogeschool Antwerpen en oprichter LAMMP, DigitalCloning.io, e.a.)

VAN BIM NAAR PARAMETRISCH ONTWERPEN 

13/12 Antwerpen

We maken een vooruitblik naar de komende 20 jaar. Hoe maak je je architectenbureau future proof en hoe de workflow optimaliseren? Wat kan AI betekenen voor de architecturale wereld? Wat betekent parametrisch ontwerpen voor een architect? Parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen een ontwerp wordt gegenereerd. Het gaat om het leggen van relaties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de dakmaat van een pand wordt gewijzigd? Bij een parametrisch model berekent het systeem automatisch de gevolgen. Ook vragen zoals bv. de optimale nooduitgang voor een school kan een parametrisch model beantwoorden.

Door Elien Vissers-Similon en Sven Verbruggen (Architectuur, UA)  

logos archi-tech PNG.png