top of page
virtual reality.jpg

ARCHI-TECH

Hoe kan je als architect de openbare en private ruimte visualiseren met behulp van virtual reality, 3D-scanning en augmented reality? Kom het te weten tijdens vijf sessies in Antwerpen, én een halve dag individuele begeleiding. Deelnameprijs: 630 euro excl. btw.

OVER

Als architect visualiseer je de openbare en private ruimte. Om soms complexe en abstracte zaken op een duidelijke manier te kunnen voorstellen, kunnen virtual & augmented reality een oplossing bieden. Bovendien kan innovatieve technologie – zoals 3D-scanning, artifical intelligence (AI), sensoren en parametrisch ontwerpen – faciliteren in een optimale workflow en in het slimmer maken van gebouwen. 


Tijdens 5 sessies in samenwerking met het Immersive Lab* van AP Hogeschool Antwerpen kom je o.a. te weten waarvoor 3D-scanning interessant kan zijn, wat de mogelijkheden zijn met virtual reality en hoe deze technologieën bv. de energieregulering van gebouwen kunnen optimaliseren. Hoe BIM-compatibel is 3D-scanning of virtual reality? Wat kan een parametrisch ontwerp automatiseren in het ontwerpproces? Hoe kan je je architectenbureau klaarstomen voor deze technologieën? 


*Het Immersive Lab is een expertisecentrum rond VR, AR en 3D-scanning dat door praktijkgericht onderzoek o.a. onmiddellijk toepasbare tools ontwikkelt. Tijdens de sessies kan je in het Immersive Lab verschillende toepassingen uittesten.

VOOR WIE?

Ben je architect, interieurarchitect of BIM-verantwoordelijke en wil je je verdiepen in bovenstaande technieken? Schrijf je dan snel in! Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers.

LOCATIE

Antwerpen  |  Immersive Lab (Campus Spoor Noord AP Hogeschool): Noorderplaats 2

TIMING 

5 maandelijkse sessies van maart t.e.m. mei. Timing van iedere sessie:

18u30  |  Ontvangst met broodjesmaaltijd 
19u00  |  Start sessie 
21u30  | Netwerkmoment 
22u30  |  Einde 

AGENDA 2023

INTRODUCTIE TOT VR & AR 

2/3 Antwerpen

Hoe kunnen we virtual & augmented reality inzetten om mensen te motiveren tot gedragsverandering rond stads- en plattelandsontwikkeling (zoals kleiner en duurzamer wonen)? Welke immersieve tools zijn relevant voor architecten? Denk aan VR- en AR-brillen, immersive cube of immersive rooms (projection mapping van CAD-modellen of 360°-opnames). Hoe zetten we dit in voor participatieve projecten van steden en gemeenten? Hoe dragen immersieve media bij tot gedragsverandering van buurtbewoners?  

Door dr. Laura Herrewijn en dr. Silvia Van Aken (AP Hogeschool Antwerpen) 

VIRTUELE WERELDEN

30/3 Antwerpen

Virtuele werelden zijn interessant om klanten een 3D-maquette of 3D-ontwerp te laten ontdekken. Wat zijn de voor- en nadelen? Virtual reality biedt ook interessante functionaliteiten voor (interieur)architecten: kleuren aanpassen, lichtinval simuleren. Dergelijke simulatoren bestaan al voor online tools, maar kunnen ook in virtual reality ervaren worden. Hoe kan een BIM-model integreren in virtual reality? Hoe koppelen met GIS-databanken? Welke tools bestaan er?

Door Lowie Spriet en Michaël Peeters (AP Hogeschool Antwerpen) 

3D SCANNINGSTECHNIEKEN

20/4 Antwerpen

Welke 3D-scanningtechnieken en tools bestaan er (van low tot high end tools)? Wat zijn de voordelen en de beperkingen (o.a. nauwkeurigheid)? Welke 3D-scanners en licenties heb je nodig (Matterport, Roomplanner, ...) en in welke omstandigheden (zoals glaspartijen, zonlicht)? Hoe 3D-scan (puntenwolk) omzetten naar BIM-model? Waarvoor zijn 3D-scans relevant? Denk aan bouwwerven en VR-trainingen, maar ook erfgoed en vastgoed. Kan een 3D-scan een plaatsbeschrijving vervangen? Wat is het nut van een 3D-printer? Inclusief praktijkdemo van diverse soorten 3D scanners.

Door Lowie Spriet (AP Hogeschool Antwerpen) en dr. Michaël Peeters (AP Hogeschool Antwerpen en oprichter LAMMP, DigitalCloning.io, e.a.) 

DIGITAL TWINS & SLIMME DATA

11/5 Antwerpen

Hoe de energieregulering van gebouwen in kaart brengen? Denk aan een digital twin (=digitale kopie van gebouw) waarbij statische informatie (BIM) gecombineerd wordt met realtime data (sensoren). Kunnen technische installaties (zoals verlichting, ramen of alarm) aangestuurd worden via virtual reality en artificial intelligence? Hoe de metaverse (=gekoppelde virtuele werelden) inzetten voor architectuur en vastgoed? Wat zijn de cognitieve effecten van designkeuzes (klimaat of sociaal) op de gebruiker?  

Door dr. Michaël Peeters (AP Hogeschool Antwerpen en oprichter LAMMP, DigitalCloning.io, e.a.) 

PARAMETRISCH ONTWERPEN

15/6 Antwerpen

We blikken vooruit op de komende 20 jaar. Hoe maak je je architectenbureau future proof en optimaliseer je de ontwerp-workflow? Wat kan AI betekenen voor de architectuur? Wat betekent parametrisch ontwerpen voor een architect? Parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen een ontwerp wordt gegenereerd. Relaties leggen staat centraal. Wat gebeurt er als de dakmaat van een pand wordt gewijzigd? Bij een parametrisch model berekent het systeem automatisch de gevolgen. Wat is nu al haalbaar en wat op langere termijn? Geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. 

Door Elien Vissers-Similon (Universiteit Antwerpen)

logos archi-tech PNG.png
logo UAntwerpen.jpg
bottom of page