
ERFGOED & HERBESTEMMING
Hoe pak je erfgoeddossiers aan als architect?
Vier sessies in Gent of Leuven, én een halve dag individuele begeleiding. Deelnameprijs: 490 euro excl. btw.
OVER
Tijdens dit Lerend Netwerk wisselen we theorie af met praktijk. Er staan twee theoretische sessies op het programma over de juridische context en restauratietechnieken, en twee praktijkgerichte cases waar we samen met de uitvoerende architecten het proces van verschillende restauratie- en herbestemmingsprojecten bekijken.
Daarnaast kan je beroep doen op een halve dag individuele begeleiding als je nog met specifieke vragen zit. Dit is inbegrepen in de prijs.
VOOR WIE?
Wil je aan de slag met erfgoeddossiers maar weet je niet hoe dit best aan te pakken of wat de mogelijkheden zijn? Dan is dit Lerend Netwerk een goede start!
KIES EEN LOCATIE
Gent | Zebrastraat: Zebrastraat 32/001, 9000 Gent
Leuven | Provinciehuis: Provincieplein 1, 3010 Leuven
TIMING
4 maandelijkse sessies van januari t.e.m. april. Timing van iedere sessie:
18u30 | Ontvangst met broodjesmaaltijd
19u00 | Start sessie
21u30 | Netwerkmoment
22u30 | Einde
AGENDA 2023
DE JURIDISCHE CONTEXT
26/1 Gent | 2/2 Leuven
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de juridische context rond bouwkundig erfgoed en herbestemming. We lichten het erfgoeddecreet en de uitvoeringsbesluiten toe, waaronder de beschermingsprocedure en de archeologienota. Wat zijn de bevoegdheden van de verschillende overheden en lokale besturen? Wat is de rol van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed? Welke steunmaatregelen bestaan er voor investeringen in onroerend erfgoed? En hoe stel je tenslotte het beste een dossier op bij een toelatingsaanvraag of vergunningsaanvraag?
Door Michiel Deweirdt (voorzitter Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed en advocaat bij Curalys Advocaten)
PRAKTIJKCASE 1
16/2 Gent | 2/3 Leuven
We gaan hier dieper in op een concreet herbestemmingsdossier. We lichten het stappenplan toe en verklaren waar en hoe bepaalde beslissingen genomen worden. Welk proces doorloopt een herbestemmingsdossier en wat zijn de mogelijkheden op financieel vlak?
Door Philippe Lemineur (Origin Architecture & Engineering – hoofdlector Master in de erfgoedstudies UAntwerpen) en Kris De Langhe (Orientes)
PRAKTIJKCASE 2
23/3 Gent | 30/3 Leuven
We bekijken opnieuw een praktijkcase tijdens deze sessie met aandacht voor de specifieke technische aanpak de manier waarop de subsidiëring gerealiseerd werd.
Door Bart Biermans (HUB Architecture & Urbanism)
RESTAURATIETECHNIEKEN
20/4 Gent | 27/4 Leuven
Je komt alles te weten over veelvoorkomende restauratietechnieken bij erfgoed tijdens deze sessie. We hebben het onder andere over:
-
Reinigingstechnieken
-
Natuursteenherstel
-
Nabehandelingen
-
Opstijgend vocht
-
Injecties
-
Hout- en zwambehandeling
-
Verankeringen
-
Brandglas
Door Jan De Moor (Artes Woudenberg)