top of page
ondernemersatelier.jpg

ONDERNEMERSATELIER

Tijdens 5 inspiratiesessies (Brussel) zetten we je ondernemersmindset op scherp en gaan we dieper in op wat ondernemen betekent voor architecten. 

Deelnameprijs: 440 euro excl. btw. 

Let erop dat je inschrijft voor de groep die bij jouw profiel past.

OVER

In een architectenbureau wordt de zoektocht naar harmonie tussen ontwerpen en ondernemen steeds belangrijker. Om succesvol te zijn dien je jezelf als architect-ondernemer verder te ontplooien en je ondernemersvaardigheden bij te schaven.

De inspiratiesessies van 'het Ondernemersatelier' zetten je ondernemersbrein aan het denken! We gaan dieper in op wat ondernemen precies betekent voor architecten. 

De vijf sessies worden geleid door Kaatje Spapen. Kaatje Spapen is ir.-architect en ondernemerscoach voor architecten. Met GRONDWERK biedt ze coaching en community voor ondernemende architecten over heel Vlaanderen om zo de architectuursector van onderuit te versterken. 

VOOR WIE?

Om zo goed mogelijk aan ieders noden tegemoet te komen, wordt per doelgroep een andere reeks voorzien. 

Doelgroep 1 – voormiddag 

  • Je bent startend en/of alleenwerkend architect-ondernemer

  • Je hebt (nog) geen/slechts een zeer klein team van architect-medewerkers

  • Je focus ligt vooral op het versterken van je ondernemersmindset en op het verhogen van je eigen efficiëntie

  • Je wil vooral leren hoe je op een duurzame manier een winstgevend architectenkantoor uitbouwt

 

Doelgroep 2 – namiddag 

  • Je runt al enige tijd een eigen architectenkantoor

  • Je stuurt daarbij een eigen (middelgroot of groot) team van architecten aan

  • Je focus ligt vooral op het verhogen van de efficiëntie van je medewerkers en op het leiden van je team

  • Je wil vooral leren hoe je jezelf kan vrijspelen binnen je bedrijf zodat je zelf opnieuw meer dingen kan doen die je écht graag doet

LOCATIE

Brussel  |  Muntpunt: Munt 6, 1000 Brussel

TIMING 

5 maandelijkse sessies van februari t.e.m. juni. Timing van iedere sessie:

Doelgroep 1 – voormiddag 
09u00
 |  Start sessie 
10u30  |  Pauze
11u00  |  Vervolg sessie
12u00  |  Lunch met broodjesmaaltijd + netwerkmoment  
13u00  |  Einde 

Doelgroep 2 – namiddag 
12u00
 |  Lunch met broodjesmaaltijd + netwerkmoment
13u00  |  Start sessie 
14u30  |  Pauze 
15u00  |  Vervolg sessie 
16u30  |  Einde 

AGENDA 2024 - DOELGROEP 1

ONDERNEMERSMINDSET VOOR ALLEENWERKENDE ARCHITECTEN

29/02 Brussel

Jouw succesverhaal als architect-ondernemer start bij een sterke mindset. Daarom gaan we in een eerste sessie op zoek naar de beperkende overtuigingen die heersen binnen onze sector en buigen we ze om naar versterkende affirmaties.  Daarnaast werken we rond het thema ‘simpel ondernemen voor architecten’ en wat dit voor jou zou kunnen inhouden. 

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

DOEL & IDENTITEIT

28/03 Brussel

Stilstaan bij wie je bent en waar je naartoe wil kan behoorlijk confronterend zijn. Tijdens deze sessie hebben we het over de kracht van een sterke identiteit en bekijken hoe deze de weg kan banen om jouw ondernemersdoelen te behalen. Verder bekijken we hoe het beter definiëren van jouw doelen en identiteit jou volledig kan afhelpen van het gangbare concurrentiedenken. 

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

MARKETING & SALES

25/04 Brussel

Het opzetten van een sterke marketingstrategie is de basis van elk goeddraaiend bedrijf. Je wil immers niet alleen méér klanten, je wil vooral ook de juiste klanten. Tijdens deze sessie bekijken we hoe jij bepaalde algemene marketingprincipes kan toepassen op jouw situatie als architect, brengen we veel gemaakte fouten aan het licht en onderzoeken we hoe een gefundeerd salesproces er voor jou zou kunnen uitzien.  

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

PRIJSZETTING & WINST

23/05 Brussel

Werk jij per uur, op procent of hanteer je een forfaitaire prijs? Tijdens deze sessie wegen we de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af en gaan we samen op zoek naar de prijsstrategie die voor jou het meest geschikt is. Verder bekijken we de voordelen van een waardegebaseerde prijszetting en hoe ook jij als creatief architect die het beste kan uitwerken. ​

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

STRUCTUUR & PLANNING

20/06 Brussel

Welke stappen kan je als alleenwerkend architect zetten om je persoonlijke planning beter onder controle te houden? Welke rol speelt de structuur van jouw bedrijf hierin? En hoe koppelen we dit opnieuw terug naar de winstgevendheid van jouw onderneming als architect? Tijdens deze afsluitende sessie maken we een synthese van alle voorgaande topics en krijg jij een globaal overzicht van wat ondernemen als architect voor jou zou kunnen inhouden. ​

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

AGENDA 2024 - DOELGROEP 2

ONDERNEMERSMINDSET VOOR LEIDINGGEVENDE ARCHITECTEN

29/02 Brussel

Jouw succesverhaal als architect-ondernemer start bij een sterke mindset. Maar ook de resultaten van jouw team hangen grotendeels af van hoe zij over jou en over zichzelf denken. Daarom gaan we in een eerste sessie op zoek naar de beperkende overtuigingen die heersen binnen onze sector en buigen we deze om naar versterkende affirmaties die zowel voor jou als voor jouw teamleden toepasbaar zijn. Daarnaast werken we rond het thema ‘duurzaam ondernemen voor architecten’ zodat jij alvast een beeld krijgt over wat dit ook voor jou zou kunnen betekenen.

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

DOEL, IDENTITEIT & MARKETING

28/03 Brussel

Stilstaan bij wie je bent en waar je naartoe wil als architect kan behoorlijk confronterend zijn. Maar tijdens deze sessie gaan we samen de uitdaging aan. Ook de doelen en de identiteit van jouw teamleden worden hierbij betrokken. Want enkel als alle neuzen in dezelfde richting staan, kom je samen vooruit. Verder leggen we de basis voor een solide marketingstrategie en leren we welke rol jouw teamleden hierbij kunnen spelen.

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

SALES, PRIJSZETTING & WINST

25/04 Brussel

Werk jij per uur, op procent of hanteer je een forfaitaire prijs? Hoe bereken je het totale rendement van een opdracht en welke invloed heeft dit op het loon dat je uitkeert aan je medewerkers? Tijdens deze sessie wegen we de verschillende verloningsmogelijkheden tegen elkaar af en gaan we samen op zoek naar de prijs- én loonstrategie die voor jouw bedrijf het meest geschikt is. Verder bekijken we de voordelen van een waardegebaseerde prijszetting en hoe ook jij als creatief architect die het beste kan uitwerken.

 

Door ir.-arch. Kaatje Spapen 

STRUCTUUR, PLANNING & PROCESSEN

23/05 Brussel

Hoe hou jij als leidinggevend architect de controle over jouw planning en die van jouw team? Welke rol speelt de structuur van jouw bedrijf hierin? En hoe koppelen we dit opnieuw terug naar de winstgevendheid van jouw onderneming als architect? We onderzoeken de rol van duidelijk gestructureerde processen en leren hoe deze de efficiëntie en dus ook de rentabiliteit van je team de hoogte in kunnen krikken. 

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

PROTOCOLLEN, TEAM & COMMUNICATIE

20/06 Brussel

Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers steeds weten wat hen te doen staat, ook als jij er niet bent? Met welke parameters dien je rekening te houden bij de verdere uitbouw van een team? En welke veelgemaakte fouten omtrent teamcommunicatie kan je maar beter voorkomen als je wil groeien met je onderneming? Tijdens deze laatste sessie maken we de synthese van alle voorgaande topics en krijg jij een globaal overzicht van wat ondernemen als leidinggevend architect voor jou zou kunnen betekenen.

Door ir.-arch. Kaatje Spapen

bottom of page